Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1896

    Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα. Η οργάνωση υπήρξε άρτια χάρη στο ζήλο και τον ενθουσιασμό των Αθηναίων, αλλά και στην πείρα τους από τη διοργάνωση των Ολυμπίων στο παρελθόν.

·       Η έναρξη

Οι αγώνες άρχισαν στις  25 Μαρτίου 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο με τον Ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων που συνέθεσε ο Σπυρίδων Σαμάρας σε στίχους του Κωστή Παλαμά. Το στάδιο ήταν κατάμεστο. Εβδομήντα χιλιάδες Θεατές αποθέωναν τους Έλληνες και ξένους αθλητές. Οι αγώνες διήρκεσαν ως τις 3 Απριλίου 1896.

                                        Η επίσημη αφίσα των Ολυμπιακών αγώνων του 1896

 

 

 

 

        Ο  Ολυμπιακός  Ύμνος                                                              

 Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο, αγνέ πατέρα

του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού,

κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα στη δόξα                

της δικής σου γης και του ουρανού.                

 

Στο δρόμο και στο πάλαιμα και στο λιθάρι,

στων ευγενών αγώνων λάμψε την  ορμή

και με τ’  αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι 

και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμ                         

 

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί  σου

ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός

και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου,

Αρχαίο Πνεύμ’  Αθάνατο, κάθε λαός

                                                                                

          Αφίσα   των  Ολυμπιακών αγώνων του 1896                                                                                  

Η πρώτη επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων

 

 

  Συμμετοχές και αγωνίσματα

   Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 συμμετείχαν 311 αθλητές από 13 χώρες. τα αγωνίσματα ήταν συνολικά 44 και περιελάμβαναν κλασσικό αθλητισμό, κολύμβηση, γυμναστική, σκοποβολή, ξιφασκία, ποδηλασία και τέννις. Τα αγωνίσματα του κλασσικού αθλητισμού ,ήταν δρόμος αντοχής, δρόμος ταχύτητας, δρόμος μετ' εμποδίων 110 μέτρων, άλματα (εις μήκος, εις ύψος, τριπλό, επί κοντώ), δισκοβολία, σφαιροβολία, άρση βαρών και πάλη. Ένα καινούριο αγώνισμα καθιερώθηκε από τους Έλληνες, που αποτελεί  μέχρι  σήμερα  σύμβολο αγωνιστικού πνεύματος, ο  μαραθώνιος δρόμος (26 μίλια) σε ανάμνηση της          Ο Μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης θριαμβευτικής πορείας του αγγελιοφόρου Φειδιππίδη, που το 490πΧ έτρεξε από τον Μαραθώνα  μέχρι  την Αθήνα για να φέρει το μήνυμα της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών. Η νίκη του Μαρουσιώτη Σπύρου Λούη στο Μαραθώνιο πήρε πολύ μεγάλη έκταση.

 

 

 

 

 

 

 

 

·       Αθλητικοί χώροι

Ο κύριος τόπος διεξαγωγής των αγώνωνήταν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι σκοπευτικοί αγώνες έγιναν στο Σκοπευτήριο στην Καλλιθέα, οι ποδηλατικοί στο ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου

 

 Το Παναθηναϊκό Στάδιο

 

 

Το ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου

 

                                                                                       Το σκοπευτήριο στη Καλλιθέα,    Αργότερα, στα μέσα του 20ου αιώνα, μετατράπηκε σε Λύκειο.

 

Οι νικητές

       Οι αθλητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες απέσπασαν 11 πρώτες νίκες, ακολούθησαν οι Έλληνες αθλητές με 10, οι Γερμανοί με 7, και με λιγότερες άλλα κράτη. Η επιτυχία των Ελλήνων αθλητών, που διακρίθηκαν στη γυμναστική, στη σκοποβολή, στην ξιφασκία και τον μαραθώνιο γέμισε υπερηφάνεια την Ελλάδα. Οι απονομές μεταλλίων στους νικητές πραγματοποιήθηκαν κατά την τελετή λήξης και χαρακτηρίστηκαν από αρχαιότροπο ύφος. Ένας κήρυκας ανακοίνωνε το αγώνισμα και το όνομα του νικητή, στον οποίο   απονεμόταν το   Το μετάλλιο των αγώνων  1896 μετάλλιο και ένα στεφάνι.

                                                               

Ο Ιωάννης Περσάκης

τρίτος Ολυμπιονίκης στο τριπλούν                              Το κύπελο του Μαραθώνιου

 

 

·  Το Ολυμπιακό Πιστεύω

      Το Ολυμπιακό Πιστεύω εμφανίστηκε επίσης στους Αγώνες του 1896. Σύμφωνα με τον Pierre de Coubertin, το Πιστεύω περιλαμβάνει τα εξής: "Αυτό που έχει σημασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη αλλά η συμμετοχή, όπως και στη ζωή σημασία δεν έχει η νίκη αλλά ο αγώνας. Η ουσία είναι να αγωνιστείς καλά και όχι να νικήσεις.