ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ  ΑΓΩΝΕΣ

 

α. ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

       Η ίδρυση των Ολυμπιακών αγώνων χάνεται στα βάθη των μύθων. Θεοί και ήρωες αναφέρονται ως ιδρυτές των αγώνων. Ο Δίας νίκησε τον πατέρα του Κρόνο στην πάλη και ο Απόλλωνας τον Ερμή στο δρόμο και τον Άρη στην πυγμή. Σύμφωνα με την μυκηναϊκή παράδοση ο Πέλοπας αφού νίκησε τον Οινόμαο  καθιέρωσε αγώνες προς τιμήν του για να καθαρθεί αλλά και για να ευχαριστήσει τους θεούς για τη  νίκη του

       Η Ιπποδάμεια, σε  ανάμνηση  της  νίκης του Πέλοπα, ίδρυσε γυναικείους αγώνες προς τιμήν της Ήρας, τα λεγόμενα Ηραία.                                       

       Σύμφωνα  με  άλλους  μύθους ο  Ηρακλής διοργάνωσε  αγώνες  δρόμου  και αρματοδρομίες, φύτεψε  την  αγριελιά στο  Ιερό και  καθόρισε τα όρια της Ιερής Άλτης.

      Ο Ιδαίος Ηρακλής με τα αδέλφια του από την Κρήτη όρισε το μήκος του σταδίου, οργάνωσε αγώνες δρόμου και στεφάνωσε το νικητή με αγριελιά.

     Ο Στράβων θεωρεί ότι οι αγώνες οργανώθηκαν από τον Όξυλλο, βασιλιά των Ηρακλειδών μετά την κάθοδό τους στην Ηλεία (μετά το 1200 πΧ).

Το έτος 776 π.χ. θεωρείται η πρώτη ασφαλής χρονολογία για την τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων. Αναδιοργανώνονται και αποκτούν πανελλήνια φήμη και αναγνώριση. Η αναδιοργάνωσή τους οφείλεται στον Ίφιτο βασιλιά της Ηλείας και απόγονο του Όξυλλου, μετά από συμβουλή του μαντείου των Δελφών. Από τότε αρχίζει και ο κατάλογος των Ολυμπιονικών (που συμπληρώθηκε βέβαια πολύ αργότερα).

 

β. ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ    

   Η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο πολύ κοντά στη συμβολή του  Αλφειού με τον Κλαδέο ποταμό, 10χμ. περίπου από τη θάλασσα. Ανάμεσα στους δύο ποταμούς και τον Κρόνιο λόφο υπήρχε ένα άλσος που ονομαζόταν Άλτη.                       

       Το ιερό ανήκε αρχικά στην Ήλιδα. Το  676πΧ. περιήλθε στην κηδεμονία της γειτονικής πόλης Πίσας και το 570πΧ το ανακατέλαβαν οι Ηλιείοι διατηρώντας το υπό την εποπτεία τους μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων.                     

    Η Ιερή Άλτη ήταν τόπος θρησκευτικής λατρείας της περιοχής, η οποία καθιερώθηκε ως το σπουδαιότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της αρχαιότητας.                                                       

γ. ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ   ΣΤΗΝ  ΑΡΧΑΙΑ  ΟΛΥΜΠΙΑ

 

   Την ιερή Άλτη, που ήταν κατάφυτη από δέντρα πολλών ειδών, κοσμούσαν ναοί, περίτεχνοι βωμοί, αγάλματα και διάφορα αφιερώματα

Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ολυμπίας      

  Μέσα στο κυρίως ιερό που χωριζόταν από τον υπόλοιπο χώρο μ΄ έναν περίβολο βρίσκονταν οι ναοί και τα κτίρια που συνδέονταν άμεσα με τη λατρεία, δηλ.: το Πρυτανείο (470 πΧ), το Φιλιππείο (338-336 πΧ), το Ηραίο (ναός της Ήρας 600 πΧ), το Πελόπιο (τέλος 5ου πΧ αιώνα), ο Βωμός της τέφρας, το Νυμφαίο του Ηρώδη (153 μΧ), οι Θησαυροί (6ος & 5ος πΧ), το Μητρώο (400-399 πΧ), η Στοά της Ηχούς (4ος πΧ) και ο ναός του Δία (472-456 πΧ).

 Έξω από τον περίβολο βρίσκονταν βοηθητικά κτίρια, όπως: το Βουλευτήριο (τέλη 6ου- αρχές5ουπΧ αιώνα), η Νότια Στοά    (4ος πΧ αιών.), το Λεωνιδαίο (330πΧ), ο Θεηκολεών (5ος αιών. πΧ), το εργαστήρι του Φειδία(440-430 πΧ), Ρωμαϊκές Θέρμες(3ος μΧ αιών.), Ρωμαϊκοί Ξενώνες, Λουτρά, η Παλαίστρα(3ος πΧ αιών.), το Γυμνάσιο(2ος πΧ), το Στάδιο(6ος πΧ), ο Ιππόδρομος.